Proiecte Erasmus+
Colegiul nostru are un portofoliu larg alcătuit din proiecte Erasmus+ cu Turcia, Spania, Italia, Bulgaria, Finlanda, Austria, Grecia, Cehia etc., abordând diverse teme educaționale.

Aceste proiecte au constituit un element dezvoltator în imaginea colegiului și în formarea elevilor, dar și în îmbunătățirea sistemului. Noi legături au fost formate și au fost implicați în scop promotor, chiar și elevi care nu au fost propriu-zis în proiect. De exemplu, pentru a primi elevii țărilor partenere ai unui proiect Erasmus, pentru a ne cinsti portul și a atesta cât de talentați suntem, a fost organizată un fel de serbare în care elevi ai școlii au rostit mesaje de întâmpinare în limbile aferente țărilor partenere, s-a cântat și s-a dansat, alcătuind o atmosferă frumoasă.
Despre experiența noastră Erasmus+
JURNALUL MOBILITĂȚII ERASMUS+
articol realizat de Iordache Sorina Ioana
profesor coordonator: Tănase Anca
Proiect de mobilitate în domeniul Educației Școlare
Grup mobility of school pupils (07.05-14.05.2023 Konya, Turcia)
La data de 7 mai 2023 noi, colectivul de elevi din Colegiul "Spiru Haret" Ploiești, participanți la mobilitatea Erasmus+, ne-am îmbarcat în călătoria necunoscutului, cu dorința de a experimenta emoții și evenimente noi, care ne va ajuta să aducem o schimbare în școala noastră, dar și pe plan personal, al relațiilor interumane.
În aceeași zi am ajuns în minunata Turcie, cu precădere într-unul dintre orașele majore ale țării, Istanbul. Aglomerația, agitația, freamătul roților automobilelor în combinație cu valurile ușoare ale Bosforului și adierile sale răcoroase au fost o adevărată vrajă asupra simțurilor noastre, ale unor copii entuziaști. Odată ce am ajuns în capitala turistică a Turciei, ne-am cazat la hotel și am luat cina la un restaurant pe faleza de pe malul Bosforului. După cină am plecat în explorarea piațetelor din apropierea Moscheei Albastre, al cărei interior am avut ocazia să-l vizităm, rămânând marcați de complexitatea arhitecturală și de povestea istorică pe care n-o inspira spațiul acela sacru.
Ziua următoare, pe 8 mai, am plecat din nou la drum, spre principala destinație, orașul Konya. Noi, participanții la mobilitate, am trecut Primul Pod peste Bosfor, cunoscut oficial sub denumirea de "Podul Martirilor din 15 iulie" ce traversează strâmtoarea Bosforului și face legătura dintre Istanbulul european și Istanbulul asiatic, am luat masa de prânz în localitatea Bolu și am trecut prin capitala oficială a țării, Ankara, iar în cele din urmă am ajuns la destinația finală, Konya, unde aveam să ne începem principala aventură.
Marți, pe data de 9 mai, am luat prima dată contac în mod direct și profund cu frumusețea orașului cultural-religios, Konya. Konya, una dintre cele mai vechi așezări umane situată la sud de Ankara, a avut în permanență grijă să-și păstreze aerul autentic al metropolei antice, aspect subliniat de existența ansamblului bogat de clădiri vechi bine conservate.
Prima data noi, elevii, am fost conduși prin Parcul de pe Dealul Alaeddin, un parc splendid cu grădini luxuriante demne de serile de promenadă. Pe partea de sus a dealului nu doar că am putut admira panorama, dar am putut vizita și Moscheea Alaeddin. În curtea moscheei se regăseau două mausolee cunoscute sub denumirea de türbe, adică locurile de odihnă a opt sultani ai dinastiei selgiucizilor.

În după-amiaza aceleiași zile, noi, elevii, și profesorii, membrii proiectului, am făcut cunoștință cu elevii și profesorii Centrului de Știință și Artă din Konya (KONYA SCIENCE AND ART CENTER) – Konya Bilim ve Sanat Merkezi – unde elevii români participanți la proiect am susținut un program cultural-artistic în care ne-am prezentat școala, orașul, țara și elemente din cultura românească precum cântecele cu specific românesc, hora autentică a identității poporului român și vestimentația populară românească. Totodată ne-au fost prezentate diferite săli de clasă în care elevi de toate vârstele își desfășurau activitatea de zi cu zi și în care am revenit pentru a astista la cursuri.
Pe data de 10 mai noi, membrii participanți la mobilitate, am vizitat punctul culminant al atracției turistice din Konya, și anume Muzeul Mevlana închinat în memoria poetului, filozofului și liderului religios al secolului XIII, Mevlana Celaleddin Rumi.

În a doua jumătate a zilei am vizitat, am comunicat și am învățat lucruri noi prin asimilarea de informații din partea a trei școli ce au avut grijă să ne primească cu căldură în centrelele lor educaționale. La aceste școli elevii ne-au prezentat curiozități despre orașul lor, ne-au învățat dansul special turcesc, al lingurilor de lemn, oferindu-ne șansa să experimentăm, iar când am revenit la Centrul de Știință și Artă din Konya noi, elevii români, ne-am împărțit pe mici grupe și am avut ocazia să asistăm prin rotație la diferite cursuri cu demonstrații practice de fizică, chimie, matematică, CDI, limba engleză, muzică, arte plastic, profesorii implicându-ne în orele lor și oferindu-ne șansa să experimentăm, să facem schimb de cunoștințe și să acumulăm idei prospere pentru școala noastră. Interacțiune dintre noi și elevii turci a fost ca o sămânță de floare sădită de inimile dornice de culoare ale tuturor, care la finalul acelei zile a înflorit într-o adevărată grădină de flori.

Ziua de miercuri a fost încheiată în mod spectaculos printr-o cină cu priveliște panoramică la restaurantul Kule Sini Tower situate la etajul al 42-lea.
Ziua de joi, 11 mai, a fost rezervată vizitei regiunii istorice Cappadocia. În Cappadocia am vizitat Valea Porumbeilor, Muzeul în Aer Liber Goreme (Biserica Simetrică) și Muzeul Guray, muzeu împărțit pe două secțiuni: una a artefactelor din ceramică, antice și una a obiectelor din ceramică ale secolelor XIX – XX, unde ni s-a făcut o demonstrație de olărit și ne-au fost prezentate tehnicile de ars și pictură ale ceramicii pentru a ajunge la produsul final.
Vineri, 12 mai, ultima zi petrecută în Konya, a fost o zi marcantă și încărcată de emoție pentru toți participanții la mobilitate. În prima parte a zilei am vizitat Muzeul Fluturilor Tropicali din Konya unde s-a putut experimenta atingerea fină a piciorușelor fluturilor vii într-un habitat imitând spațiile tropicale, exotice. Când vedeai cum acele frumuseți multicolore alunecau printre chipurile pline de viață, dar ușor dezamăgite de cât de repede a trecut experiența proiectului Erasmus+, realizai că totul începe cu menirea de a se termina, dar sfirșitul acela era specific evoluției, cultivării și prosperității. A fost o experiență fascinantă pentru mințile încărcate de informații și idei ale noastre, ale tuturor membrilor participanți la proiect.
După vizita muzeului ne-am retras pentru o ultimă data la Centrul de Știință și Artă din Konya, unde ne-au fost înmânate certificatele de participare în cadrul programului de mobilitate de grup a elevilor. Seara am avut parte de cina festivă cu ocazia căreia a trebuit să ne luăm "la revedere" de la gazde cu o mare părere de rău, dar după cină am luat parte la Sema Ceremony. Sema Ceremony este un eveniment sacru și unicat, specific Konyei și mai ales lui Mevlana. La acest spectacol am asistat fascinați, în interiorul İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi.

Astfel, cu acest minunat ritual s-a încheiat palpitanta aventură prin Konya, "orașul inimilor" ce a rămas la inimile tuturor prin emoțiile pe care a reușit să ni le inducă, captivând prin unicitatea evenimentelor și experiențelor, și prin prieteniile legate, relații înfiripate prin depășirea barierelor de comunicație și rasiale, prin punctual de intersecție al intereselor noastre comune – interesul cunoașterii și cultivării prin educație.
Sâmbâtă, 13 mai, încărcați de bagajele de cunoștințe și cele emoționale, ne-am îmbarcat în lunga călătorie spre casă, așteptând cu nerăbdare să împărtășim profesorilor și colegilor din țară experiențele și ideile bune de implementat pentru a ne transforma centrul educațional într-unul potrivit drept sursă de inspirație. Astfel că autocarul cu elevi se îndrepta lin spre Istanbul.
Întorși în Istanbul, am vizitat pentru puțin timp bazarul egiptean (Egyptian Bazaar), iar în cele din urmă am admirat apusul peste Bosfor de pe podul Galata, lăsând experiența Turciei să ne pătrundă în cele mai adânci cotloane, în timp ce am savurat o ultimă cină cu aer turcesc, pe malul apei line.